Mong m.m.

Noen av bloggens lesere husker kanskje verdien av en mong? Verdien var seks milliarder kroner i 1987, og hvis jeg har klart å bruke Statistisk sentralbyrås konsumpris-kalkulator riktig, tilsvarer det omtrent 15 milliarder kroner nå.

En mong var prisen for utbyggingen av Statoil-raffineriet på Mongstad. Prisen ble atskillig høyere enn opprinnelig antatt, og Statoil-sjef Arve Johnsen gikk av på grunn av det for 35 år siden i dag.

Noen pustet nok lettet ut da Statoil-saken fikk sin løsning, men det var nok bare småtterier sammenliknet med lettelsen 25 år tidligere, da Cubakrisen ble avsluttet ved at USA – på dagens dato i 1962 – opphevet blokaden av Cuba etter at Sovjetunionen hadde trukket tilbake sine våpen og rådgivere utplassert der. Selv husker jeg ikke at krisen skremte meg, enda jeg passerte NATOs nordkommando på Kolsås hver dag. Men en av klassekameratene mine fortalte mange år senere at han hadde gått og sett opp mot himmelen etter raketter med atomladninger (skolen lå ganske nær Kolsås).

John F. Kennedy var USA-presidenten som utløste Cubakrisen ved å kreve at Sovjetunionens leder Krustsjov skulle trekke tilbake landets militære installasjoner på Cuba. Ett år etter at krisen var avverget, ble Kennedy skutt og drept i Dallas i et attentat som fortsatt er grunnlag for konspirasjonsteorier.

De som ikke henger med på fransken, oppfatter i hvert fall både de Gaulle og reporteren si «Vive le Quebec libre» (leve de frie Quebec).

Frankrikes president Charles de Gaulle ble født på dagens dato i 1890. Han var på statsbesøk til Canada i 1967. Vel … statsbesøket ble avlyst mens det pågikk fordi de Gaulle holdt en tale (på fransk, det ene språket i Canada), og avsluttet med ordene «vive le Quebec libre», slagordet for den fransk-kanadiske separatistbevegelsen. Og jeg som trodde at diplomati var en fransk spesialitet …

Den britiske komponisten Benjamin Britten (1913-76) var også født på dagens dato. Da jeg var musikklærer, spilte jeg ikke hans A Young person’s Guide to the Orchestra for klassen, selv om verket fantes i platesamlingen på musikkrommet. Til gjengjeld hadde vi en plansje på veggen av et symfoniorkester: Mange smokingkledte herrer med hvert sitt instrument og én dame – med harpe. I den 15 minutter lange innspillingen nedenfor kan de som ønsker, følge notene i partituret. De som vil hoppe til enkeltdeler, finner en oversikt over hele verket i kommentar nr. 4 under knappen «mer…».


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *