Utvandring og Sonja

Utvandring i tre bølger over nesten hundre år. Klikk for større bilde.

De fleste nordmennene som leser denne bloggen, har nær eller fjern slekt i USA. 4. juli er USAs uavhengighetsdag, og det var (tilfeldigvis?) på denne datoen i 1825 at en gruppe nordmenn satte kurs fra Stavanger mot New York med sluppen RESTAURATION. Dette regnes som starten på den norske utvandringen til USA. Den pågikk i i tre bølger over nesten hundre år. Mer enn 800 000 nordmenn utvandret til USA, og hvis man regner deres etterkommere som nordmenn, bor det flere nordmenn i USA enn i Norge.

Gratulerer med dagen!

Så er 4. juli også HM dronning Sonjas fødselsdag, og det flagges! Da jeg gikk på gymnaset på 1960-tallet, hadde vi ikke hørt om Sonja Haraldsen, som hun het da. Heller ikke da jeg hadde sommerjobb som konduktør på Kolsåsbanen, var den da fremtidige dronningen noe kjent ansikt; hun bodde i Tuengen allé, og tok sikkert undergrunnen fra Borgen til Nationaltheatret, så jeg kan ha solgt trikkebillett til henne.

Men da Kronprins Harald og Sonja Haraldsen giftet seg i 1968, var jeg i militæret, og var en del av æresvakten mellom Domkirken og Slottet (i krysset Karl Johans gate / Frederiks gate, dvs. mellom Universitetet og Slottsparken. Det nærmeste jeg ellers med sikkerhet vet at jeg har vært til dronningen, var da hun holdt en kort tale ved jubileumskonserten da Oslo-filharmonien fylte 100 år. Det var i president Donalds forrige presidentperiode, og jeg husker at jeg tenkte vi er heldige som har en «first Lady» som dronning Sonja.

Etternavnet Haraldsen har Sonja måttet bytte ut med tittelen dronning. Men etternavnet er bevart i familien Haraldsen på SKRUK-LPen Til Oslo for å gjøre seg feit. Denne godslige fleipen med hele kongefamilien tror jeg dronning Sonja har moret og gledet seg over – i andre land ville man blitt satt i fengsel for den. Geirr Lystrup har skrevet teksten til musikk av Cy Coleman. Denne uhøytidelige amerikansk-norske barbershop-låten passer godt på 4. juli.


Til innholdsliste for denne utgaven

1 kommentar

  1. A propos utvandring, alle mine oldefars søsken dro til Amerika, og alle kom hjem igjen til Vestfold. På den andre siden av familien ble den som reiste værende og etterkommeren ble Guatemalas senere diktator…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *