Brömsebro m.m.

I dag er det 379 år siden freden i Brömsebro. På den tiden fulgte de den julianske kalenderen, som viste 13 august.

Som medstifter av den ennå ikke nedlagte Foreningen mot freden i Brömsebro burde jeg kanskje ha flagget på halv stang? For et av punktene i fredsavtalen var at Jämtland og Härjedalen skulle avstås fra Danmark-Norge til Sverige.

I forbindelse med Sveriges NATO-søknad trodde jeg det var mulig å få Jämtland og Härjedalen tilbakeført til Norge, men den gang ei. Og Bohuslän, som ble svensk i 1648, har visst ikke vært inne i NATO-forhandlingene i det hele tatt.

«Min» Kristin Lavransdatter gikk på Det Norske Teatret da det lå i Stortingsgaten.

Da er det hyggeligere å gratulere skuespilleren Rut Tellefsen med dagen; hun fyller 94 år i dag. Hun hadde tittelrollen da Sigrid Undsets romantrilogi Kristin Lavransdatter gikk på Det Norske Teatret (som da holdt til i Stortingsgaten) på 1960-tallet. Inspektør Rud var representant for Skoleteateret på Valler videregående skole, og han skaffet billetter til en pris av kr 3,50 pr. stk.. Opplevelsen av de tre forestillingene (Kransen, Husfrue og Korset) var medvirkende til at jeg valgte middelalderen som særemne i historie mellomfag.

Henie-Onstad kunstsenter på Høvikodden kan ses og høres fra bloggens hovedkvarter.

Henie-Onstad kunstsenter på Høvikodden ble åpnet på dagens dato i 1968. Åpningen ble markert med fyrverkeri som jeg gjerne ville ha sett. Men jeg hadde kveldspermisjon fra militærtjeneste på Lahaugmoen, der jeg måtte være tilbake senest 23:45.

Avslutningsvis skal vi tilbake til striden om Jämtland og Härjedalen. Sangen Jag är inte sjuk, jag är bara svensk høres ut som svensk selvironi. Men den er innspilt av den norske gruppen Trøste & Bære, og kan godt tenkes å være del av den stadig pågående striden.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *