
Tilfeldigvis oppdaget jeg at det i dag er dagen før Inger Hagerup (1905-85) ville fylt 120 år. Hun er en forfatter som har fulgt meg siden jeg var liten. Så rart, en samling «barnevers», utkom da jeg var fire år gammel, og hørte til i det lille biblioteket mitt. Etter hvert kunne jeg nok lese diktene selv, men jeg syntes Det bor en gammel baker var så trist at jeg hoppet over det ved gjenlesing. På havets bunn står skutene dukket opp i min tilværelse som navn på en utstilling om marinarkeologi i museet der jeg arbeidet, og jeg brukte diktet når barnehager og småskoleklasser var på besøk og skulle ha «museumsskole».
Gro Holm i den skattefinansierte mediekanalen NRK når «gammeldags pensjonsalder» (67) i dag. Hun har vært ufrivillig gjenganger her i bloggen både i tekst, lydklipp og videoklipp (klipp-1, klipp-2). Det er ikke mange år siden Gro Holm var USA-korrespondent, og hun kunne sikkert ha klart å erte på seg nåværende president Donald. Han har åpenbart lest sin USA-historie, og vet nok at Frankrikes utenriksminister Talleyrand på dagens dato i 1803 tilbød USA å kjøpe kolonien Louisiana, som var alt land vest for Mississippi.

For 85 år siden i dag var Norge nettopp blitt angrepet av Hitler-Tyskland, og Kongen og regjeringen var på flukt. Nybergsund og Elverum ble utsatt for et voldsomt bombeangrep dagen etter at kong Haakon i Nybergsund hadde orientert regjeringen om sitt «nei» til den tyske sendemannen Bräuer. Bomben som for et par uker siden ble funnet i Terningmoen leir på Elverum og deretter destruert, stammet vel fra angrepet i 1940.
Men tilbake til Inger Hagerup. Hun «besøkte» meg også da jeg var ungdomsskolelærer, med Finn Kalviks innspilling av diktet Den korsfestede sier. Innspillingen brukte jeg både norsk og i samfunnsfag. Legg merke til rimene, bl. a. hvordan Inger Hagerup gir ny mening til det slitte rimet hjerte-smerte.