Fra slagord til radio

(Lenker til blogginnlegg om Gaza-konflikten t.o.m. 7. juni 2024)

«From the River to the Sea
Palestine must be free»
Dette slagordet, som har sitt utgangspunkt i HAMAS-charteret, brukes gjerne av folk som vifter med Palestina-flagg, og som ikke(?) støtter HAMAS’ ønske om å fjerne Israel fra kartet. Når de roper slagordet kan de derfor henge på bloggens tilføyelse:
«… from the HAMAS tyranny»,

Som kjent er «Palestina» mer enn Gazastripen. De to delene, Gazastripen og «Vestbredden» (= Judea og Samaria) styres av henholdsvis HAMAS og Fatah. Lenge før Støre-regjeringen anerkjente staten «Palestina» tidligere i år, hadde de to organisasjonene dokumentert sitt «demokratiske» sinnelag: HAMAS tok makten i Gaza ved kupp i 2007, Fatah har ikke arrangert valg siden 2006.

Klikk her for å høre program 1 (40 min.) og her for å høre program 2 (47 min.). Programomtaler står nedenfor.

BBC-reporter Tim Whewell har tatt for seg uttrykket «From the River to the Sea» og har gjennomført en tur fra Jordanelven til Middelhavet gjennom den delen av «Vestbredden» som utgjøres av Samaria. Distansen i luftlinje er bare 90 km, og han hadde opprinnelig planlagt å gjennomføre turen til fots. Det lot seg imidlertid ikke gjøre av sikkerhetsgrunner, så turen foregikk med bil – vekselvis med israelske og palestinske skilt og sjåfører.

De to programmene bærer preg av BBCs vilje (og evne!) til å se en sak fra begge/alle sider. Programomtalene står nedenfor. De er Google-oversatt og forsiktig bearbeidet. Klikk på overskriftene for å lese de engelske originaltekstene.

Et kart kan være greit å støtte seg til under lyttingen. Her tilbys tre kart. På Google-kartet er første stopp på turen markert. Kartet kan forstørres så det viser flere detaljer. Kartene hos Fellesutvalget for Palestina og MIFF (Med Israel for fred) avviker noe fra hverandre.

A slogan and a land 1 (40 min.) Hør progammet.

(I programmet nevnes Oslo-avtalen. Den avtaledelen som det refereres til, ble omtalt her i bloggen i juni 2024.)

Siden starten på krigen mellom Israel og Hamas i fjor, har ropet «From the River to the Sea» blitt hørt mer og mer som et pro-palestinsk slagord. Men hvilken elv? Hvilket hav? Og hva betyr egentlig uttrykket? Om det hersker stor uenighet. I denne todelte serien reiser reporter Tim Whewell fra elven Jordan til Middelhavet, over en liten landstrekning (litt over en time med bil hvis du ikke stopper), kanskje den mest omstridte i verden.

Underveis møter han gjetere og lærere, soldater og gartnere, kunstnere og aktivister – palestinere og israelere med mange ulike meninger og ulik bakgrunn. Den korteste linjen fra elven til havet går ikke gjennom Gaza. Men alle Tim møter – både på reisen over den israelsk-okkuperte vestbredden av elven og i Israel – lever i den forferdelige skyggen av Hamas-angrepet på Israel 7. oktober og krigen som har fulgt. Fremtiden for den ofte vakre, raskt skiftende, overfylte regionen han krysser blir kjernen i enhver eventuell løsning på Midtøsten-konflikten. I dette første programmet reiser han fra Jordan, gjennom den israelske bosetningen Argaman (ארגמן), det palestinske gjetersamfunnet al-Farisiyah og den palestinske landsbyen Duma, og ender opp ved den israelske bosetningen Shilo. Hva tenker folk på de stedene nå – og har de noe håp for fremtiden?

A slogan and a land 2 (47 min.) Hør programmet.

I denne andre delen av sin reise fra elven Jordan til Middelhavet – over den israelsk-okkuperte Vestbredden og Israel – fortsetter reporteren Tim Whewell sin utforskning av den fysiske og menneskelige virkeligheten bak slagordet «Fra elven til havet», et utsagn som skaper intens kontrovers.

I denne podcasten går han ned fra den høye åsryggen på åsene på Vestbredden til den israelske middelhavskysten ved Herzlia, kjent for sine strender og sin høyteknologiske industri, og fortsetter deretter langs havet for å avslutte reisen ved den gamle ruinbyen Cæsarea . Underveis, på Vestbredden, møter han en palestinsk steinmurer og en israelsk frisør – og deretter, når han krysser inn i Israel, snakker han med jødiske israelere inkludert lærere, aktivister og en journalist – og med palestinske statsborgere i Israel. Til slutt møter han en gruppe unge israelere som nylig har avsluttet militærtjenesten. Noen av dem har kjempet i Gaza. Hvilken fremtid håper disse menneskene på for de 90 kilometerne mellom elven og havet?


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *