Gaza-krigen: To stemmer

3611 km fra Oslo til Gaza.

Fra Oslo til Gaza er avstanden – ifølge Google – 3611 kilometer. Så langt unna burde det være mulig med en en saklig diskusjon om problemet som ligger bak den pågående krigen. Slik er det som kjent ikke. Derfor gjengis nedenfor uttalelser fra to personer som kjenner palestinaspørsmålet godt.

Ole Asbjørn Ness kaller seg selv historieforteller, og i foredraget Hva er sionisme under Arendalsuka beskrev han Palestina-konflikten med fem historier:
– den israelske
– den palestinske
– den norske
– den islamske
– den antisemittiske
Foredraget ble holdt med et bilde på storskjermen bak Ness av Espen Barth Eide, og til å begynne med forteller Ness litt om sin egen bakgunn.

Ole Asbjørn Ness: Hva er sionisme (Arendalsuka 2024).

Hilde Henriksen Waage er en av få spesialister som NRK bruker når Midtøsten-spørsmål skal behandles. Hun er professor ved Universitetet i Oslo (faget er historie, men det virker som om NRK bruker professortittelen for å legitimere hennes spesialiststatus), hun har skrevet bøker om Midtøsten-konflikten, hun har vært på Gazastripen – til og med i en av Hamas-tunnelene, fortalte hun i et radiointervju i forbindelse med den pågående krigen. Nylig var hun intervjuet av Ida Creed i forbindelse med bl. a. våpenhvileforhandlingene. Her er en utskrift av noe av det som ble sagt:

«IC: Innimellom så får vi en følelse av at det kan gå mot en våpenhvile, men så skjer det likevel ikke. Hvem eller hva er det som står mest i veien?
HHW: Altså, vi er jo ikke inne i dette forhandlingsrommet, så det er jo vanskelig å si. Men det som er helt klart fra utsiden, det er jo at både HAMAS og ikke minst Hisbollah og Iran har sagt at hvis man får i stand en våpenhvile så vil de gå med på det forslaget da i flere faser som har ligget på bordet nå i mange måneder så vil HAMAS stanse krigen og også Hisbollah og andre shia-militser vil slutte med angrepene mot Israel. Men allikevel så ser vi da at Israel snarere trapper opp angrepene i nord og fortsetter angrepene på Gaza.»

Siden Ida Creed ikke stiller oppfølgingsspørsmål, tillater jeg meg en kommentar:

På spørsmålet om hvem eller hva som er mest i veien for våpenhvile, svarer Waage – innpakket i mange ord og synspunkter – at det er Israel og USA. Israel fordi forhandlerne deres ikke vil godta det forslaget HAMAS har godtatt (det er vel det som er forhandlinger?), USA fordi det demokratiske partiet der ikke tør å presse Israel til å godta dette forslaget.

Ut fra det jeg har hørt av Hilde Henriksen Waage gjennom flere år, oppfatter jeg henne som svært Israel- og USA-kritisk. Det må hun gjerne være, men NRK burde klare å finne eksterne kommentatorer som kan balansere hennes vinkling.

Hele intervjuet som sitatet ovenfor er hentet fra, kan høres her:

NRK Alltid Nyheter 26. august 2024.

Lenker til alle blogginnlegg om Gaza-krigen.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *