Den nye russetiden er her nå, og har blitt en nyhetssak:
Da jeg «lå ved universitetet», var fadderuken ikke oppfunnet. Så jeg ble aldri noen ordentlig student.
I min studenttid på 1960- og 1970-tallet måtte man bruke det første året på forberedende prøver. Forberedende i filosofi, med underemnnene filosofiens historie, psykologi og logikk, var obligatorisk for alle og var unnagjort i løpet av høstsemesteret (for oss som sto). Jeg kan huske at jeg satt på en benk i Slottsparken og leste i Arne Næss’ tykke bok Filosofiens historie – en innføring. Forelesningene i emnet psykologi fant sted i Universitetets aula, og foreleseren var så populær at det var kø for å komme inn og få sitteplass (det ble påstått at en av studentene fikk ribbensbrudd i trengselen). I emnet logikk hadde jeg Peter Wessel Zapffe som foreleser i et klasserom på Hallings skole. Eksamensbesvarelsen min fikk karakteren 4 (dårligste ståkarakter). Jeg kan ikke huske at jeg ble kjent med noen andre studenter som tok forberedende i filosofi.
På forberedende i latin, derimot, ble jeg med i en kollokviegruppe, noe som trolig bidro til at jeg sto til eksamen. Latin forberedende var obligatorisk for å kunne ta hovedfag i et språk (jeg hadde planlagt å ta hovedfag i norsk). De som skulle studere medisin, måtte også ta latin forberedende, men jeg tror det var en forenklet versjon.
Musikk, som var mitt første fag, var et sosialt fag i seg selv. Grunnfags-«klassen» var delt i grupper som sammen hadde timer i kordireksjon (med Solistkorets dirigent Knut Nystedt som lærer!), blokkfløytespill og prima vista (= sang etter noter). For ikke å snakke om harmonilære. Anfinn Øien ga oss hjemmeoppgaver – en enkel melodilinje som skulle harmoniseres for firestemt blandet kor. Resultatet ble skrevet på transparent. Dermed kunne Øien rette dem mens hele gruppen så på, og så sang vi arrangementene. Til siste time før eksamen hadde jeg satt tekst til melodioppgaven, og jeg husker fortsatt tekst og melodi (mitt arrangement for blandet kor har gått tapt).
Historie var mitt andre fag. Jeg begynte å lese pensum mens jeg avtjente verneplikten, så på universitetet fulgte jeg stort sett bare store forelesninger. Men med middelalderen som særemne meldte jeg meg også på en seminargruppe om tronfølgelovene på1100- og 1200-tallet. Den ble ledet av den eminente foreleser Torfinn Tobiassen, men noen studenter fra gruppen husker jeg ikke.
Mitt tredje universitetsfag var norsk, og der tok jeg først grunnfag. Den grunnfagsgruppen jeg kom i, hadde Kristian Magnus Kommandantvold som hovedlærer i litteratur, og han var med på en fest vi hadde i Studentbyen på Sogn. Jeg tror det var den eneste studentfesten jeg deltok i.
For noen ordentlig student ble jeg som sagt aldri. Jeg bodde hjemme (på samme adresse som nå), og jeg hadde min omgangskrets fra oppveksten. Og noen voldsomt sosial person har jeg vel aldri vært (se også under Om… på menylinjen øverst).